Vart tog medmänskligheten vägen?

Ni har säkert sett i media att man har börjat sätta upp galler och hinder för att hemlösa inte ska kunna sova på vissa platser. Jag hänvisar till denna tweet, vilket även är den tweet som fick mig att börja skriva denna text, för jag blir så otroligt upprörd. 
 
Först och främst innan jag påbörjar denna rant, så måste man ha klart för sig att hemlösa, tiggare och EU-migranter inte alltid är "samma sak". Det finns hemlösa som inte tigger och det finns hemlösa som inte är EU-migranter, och det största misstaget man kan göra är att tro att tiggeriet och EU-migranterna ska försvinna genom att försvåra för hemlösa.
 
I ett välfungerande samhälle ska det inte finnas hemlösa och ingen ska behöva tigga för att kunna överleva. Ur den aspekten är hemlöshet absolut ett problem – det ska inte finnas. MEN, man löser inte det problemet genom att försvåra livet för de hemlösa. Logiken fallerar och det är skrattretande att vuxna människor och politiker på riktigt tror att genom att sätta upp galler, rör och stängsel så kommer hemlösheten försvinna. Det är ungefär lika begåvat som att ge någon material till att bygga en rymdraket utan anvisningar om hur man gör det och hoppas att de ska kunna åka till månen.
 
De resurser som läggs på tidigare nämnda galler etc – hinder helt enkelt – skulle kunna göra så mycket nytta i organisationer som hålls av människor som ser hemlösa som vad de är – nämligen människor. Det är få personer som ser förbi stämpeln "HEMLÖS", och dessvärre är det de personer som hörs minst. De personer som bara ser hemlösa som just hemlös istället för människa är de som hörs mest, och det är dem som med största sannolikhet just ligger bakom att galler sätts upp. 
 
Det jag inte förstår är hur personer med ett varmt hem att komma hem till, kläder på kroppen och ett kök fullt med mat kan bli så provocerade och störda av hemlösa, så väl som tiggare. Är det jobbigt för dig att någon med en pappersmugg kommer fram till dig och frågar om du har några mynt till övers? Är det jobbigt för dig att se någon ligga och sova under en bro eller trappa? ÄR DET JOBBIGT FÖR DIG? Sätt dig in i deras situation istället. Att varje dag bli dömd i andras ögon och inte sällan påhoppad både verbalt och fysiskt. Bara föreställ dig att bo utomhus 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, när folk som du och jag tycker det är kallt att stå och vänta på en försenad buss 10 minuter, dessutom klädd i varma jackor, mössor och vantar. 
 
Den där trappan eller den där bron är kanske det enda som kan garantera en torr natt. Den där trappan som nu är förgallrad, eftersom att någon, kanske på väg hem med matkassarna tunga av fredags-tacos, blev obekväm och upprörd av att se en hemlös sova under. 
 
Vart tog medmänskligheten vägen? 
 

Inte-listan

Ni har säkert sett "inte"-listan på olika bloggar, och här är min: 
 
✖ Jag har inte ett lokalsinne över huvud taget. 
✖ Jag klarar inte av ormar, varken irl eller ens i bildform. Fyyyy. 
✖ Jag äter inte smaksatta chips. 
✖ Jag pratar inte alltid med samma dialekt, utan den influeras av vem jag umgås med.
✖ Jag kan inte lära mig låttexter lätt.
✖ Jag har inte varit i Afrika.
✖ Jag kan inte uttala ordet "entusiastisk". 
✖ Jag vet inte vad jag vill ha för yrke.
✖ Jag äter inte ost (endast smält på pizza). 
✖ Jag gråter inte till film. 
✖ Jag tror inte på ödet. 
✖ Jag tar inte de "exponerade" godisbitarna i lösgodishyllan, utan gräver efter de som inte utsatts för bacilltäckta småbärn. 
✖ Jag vill inte stanna kvar i Sverige efter studenten (men komma tillbaka efter jag rest runt lite). 
✖ Jag sover inte utan duntäcke, oavsett sösong/temperatur. 
✖ Jag har inte uppsatt hår i skolan/på stan/på fest.
✖ Jag ger inte fler chanser när jag bestämt mig för att jag gett min sista. 
 
 
 
 
 
 

Adventures

Ett par ögonblick fångade genom kameralinsen i fredags. Jag och Aida tog vara på vår lediga fredag och påsklovs-start med att leta oss in på ett litet, väldigt mysigt, fik "nånstans på Gamla Väster". Kommer dock inte ihåg namnet på fiket, hehe... Det blev iallafall en perfekt kick-off inför kvällen som väntade. Väldigt trevligt häng som avslutades i klassiskt nattkäk på Donken innan sista bussen rullade hem. Bra start på lovet!