Svar

 
Hej du! Ska försöka svara så gott jag kan, kan ju dock inte jämföra så bra då jag inte gått på någon annan gymnasieskola, hehe. Skulle verkligen rekomendera att du kommer in på Öppet Hus under vårterminen så du kan se skolan med egna ögon, bli guidad runt och prata med elever som är på plats. Om du vill kan du även skugga en elev (dvs följa med en skoldag och kolla in läget). 
 
Anledningen att jag fick upp ögonen för ProCivitas var på grund av den höga intagningspoängen, då jag ville hamna i en klass där alla var på mer eller mindre samma intellektuella nivå som jag själv. Sen gick jag på Öppet Hus och bara visste: här vill jag gå. 
 
Dock är ju skolval otroligt individuellt, och det som passar mig kanske inte passar någon annan, men det som jag ser som fördelar är att det går många ambitiösa elever på skolan. Dels pushas man att hela tiden att prestera och dels hittar man väldigt smarta och intressanta personer att diskutera, plugga, brainstorma och umgås med. En annan sak som verkligen bör understrykas är skolmaten. Den är helt sinnessjukt god! Har gått upp 4kg under gymnasiet men det är det fan värt, haha ;) Det tredje jag tänker på är att skolan är relativt liten, 600 elever, och är väldigt familjär. Både lärare och övrig personal kan man liksom snacka avslappnat och personligt med. Lärarna är för övrigt otroligt bra, särskilt samhällslärarna. Tack vare elevkåren så ställer skolan också till med många kul aktiviteter och det finns en massa utskott, så om man vill vara social är det väldigt lätt att vara det. Elevkåren förgyller även skolgången med saker som våfflor på våffeldagen, pyntad skola på Halloween och jul, fester, spex, rugbylag med mera. Och vill man engagera sig i form av att vara värd på Öppet Hus, servera på studentlunchen, mentorsmiddagar med mera så finns det utrymme för det, vilket jag personligen tycker är jättekul att vara med på. Och just det, som samhällare får du dessutom åka på två resor med klassen! Vi har varit i Berlin (tvåan) och Budapest (trean). Övriga linjer åker "bara" till Berlin. 
 
Nackdelar med skolan är få, men de finns. Rent skol- och lektionsmässigt så är finns det tyvärr väldigt litet utbud av kurser till individuella valen som man gör i trean. Det andra jag tänker på är att det är en väldigt homogen grupp av människor som går på Procce. Mer eller mindre alla kommer från samma socioekonomiska bakgrund och sympatiserar med blå politik (och värsta förolämpningen är att kalla någon sosse). Särskilt som samhällare kan jag sakna mångfald på lektioner där det är meningen att vi ska diskutera, då (i princip) alla är icke-troende, övre medelklass/överklass och är med i MUF typ. (OBS, menar inte att det är fel att vara något av detta, men menar att det är tråkigt att alla är samma). En annan sak, som hör ihop med att eleverna som går på Procce är ambitiösa, och det är betygshetsen. A är liksom standardbetyget för många, och den generella uppfattningen är att allt annat än A är ett misslyckande. Man får liksom chans att komplettera om man fått B. För min del har det ju såklart pushat, men jag har ju också gråtit när jag "riskerat" att få B i slutbetyg i Svenska 2 t. ex. 
 
Skulle, förutom att gå på Öppet Hus och skugga, rekomendera dig att följa ProCivitas Malmö på instagram. Varje vecka är det en elev som har hand om kontot, så man får en liten inblick i hur det är på skolan utifrån elevernas perspektiv. Denna vecka är det dock en liten specialare då skolans utskott har fått ta plats i feeden. Du kan också följa Elevkåren på sociala medier, länk till Facebook här, instagram här och på snap heter vi helt enkelt ProCivitas. Slänger in några mobilbilder från mina 3 år också.
 
 
1. Ibland har vi en chokladfontän på skolan, då kan det se ut lite såhär. // 2. Bild från när vi åkte till Vallåsen i tvåan (en dag varje år brukar skolan erbjuda dagsutflykt dit, alltid jättekul! Och så får man goda mackor och varm choklad). // 3. Otroligt sköna fönsterkarmar, faktiskt. // 4. Grand Stand! Och ja, vi driver rätt myckeet med snobbstämpeln andra skolor sätter på oss. 
 
 
5. Bild från Budapest. // 6. Treornas utspark förra året! Taggar min egen sååå sjukt hårt. // 7. Photobooth-bild från Berlin. // 8. Både skolan och kåren gillar att bjuda på godis<3
 
 
J
2016-02-01 · 18:25:19

Hej! Jag hade också tänkt välja SA på ProCivitas (går i 9 nu). Hade velat ställa dig jättemånga frågor. Typ för/nackdelar med samhällslinjen. Vad som är roligast med att gå på Procivitas, om ni har någon fördel gentemot andra skolor & om du vet att framtida SA-klasser får resa lika mycket som ni? Är väldigt curious. Hade varit grymt med svar, om du inte vill blogga om det får du JÄTTEGÄRNA mejla mig.

Svar: Hej du! Skickar ett mejl när jag är hemma från semester. Kram!
Katarina Dahlgren, aka Kada

Li
2016-02-04 · 08:33:08

Hej Katarina,
Ser ut som att ni har det fantastiskt i Mexiko! Jag har en liten fråga om ProCivitas också eftersom Jonas (min sambo) har planer på att söka jobb som gymnasielärare. Hur dags brukar ni skolan om dagarna? Om ni elever börjar kl. 8 så ger det ett litet hum om när lärarna börjar då de ju brukar vara på plats innan er elever. Hälsa Karin, Julia och Malin! Kram Li <3

Svar: Hej Li! Vad kul att höra! ProCivitas har som policy att inte börja innan 8:30 pga många som pendlar. Jag som går samhälle brukar börja runt 9:30-10:30, men naturarna börjar överlag tidigare (8:30 alltså). Kram!
Katarina Dahlgren, aka Kada

Li
2016-02-08 · 13:00:15

Vad bra, tack för svar =) kram till dig och välkommen hem till Sverige igen. Som jag har sett på facebook så börjar folk lägga ut bilder på snödroppar och vintergäck så våren är på väg, i alla fall i Skåne <3


Ditt namn:                                                  E-mail (visas bara för mig):                                        Blogg/hemsida:


Kom ihåg uppgifter